Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufma.br/jspui/handle/123456789/783
Title: Agronomic and nutritional characteristics of Massai grass subjected to deferred grazing and nitrogen fertilization
Other Titles: Características agronômicas e nutritivas de pastos de capim-Massai com pasto diferido e adubação nitrogenada
Authors: COSTA, Clésio dos Santos
RODRIGUES, Rosane Cláudia
ARAÚJO, Ricardo Alves de
CÂNDIDO, Magno José Duarte
SANTOS, Francisco Naysson de Sousa
RODRIGUES, Marcônio Martins
COSTA, Francivaldo Oliveira
SILVA, Ivone Rodrigues da
ALVES, Arnaud Azevêdo
LIMA, Noilson Monteles de
Keywords: Deferred period
Degradability of dry matter
Megathyrsus
Nitrogen fertilization
Adubação nitrogenada
Degradabilidade da MS
Período de diferimento.
Issue Date: 2017
Publisher: UEL
Citation: COSTA, C. S. et al. Agronomic and nutritional characteristics of Massai grass subjected to deferred grazing and nitrogen fertilization. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 3, p. 1617-1624, maio/jun. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2017v38n3p1617
Abstract: This study aimed to evaluate the agronomic characteristics and nutritional value of Massai grass (Megathyrsus maximus ‘Massai’) pastures fertilized with different nitrogen levels and subjected to deferred grazing. A completely randomized experimental design (CRD) was adopted, with including five nitrogen levels (zero, 100, 200, 300, and 400 kg ha?1), and five replications (plots). The degradability trial used a CRD including a 6 × 5 factorial arrangement, consisting of six rumen-incubation times (6, 24, 48, 60, 84, and 96 h) and five levels of nitrogen in different plots. One fistulated sheep, with a live weight of 60 kg, was used in the experiment. Total herbage biomass, dead herbage biomass, and height showed a quadratic response to nitrogen fertilization levels of 100 to 200 kg ha-1 resulted in greater tillering. Protein and dry matter content increased linearly with nitrogen fertilization level, leading to increase in fibrous components. The increase in NDF and ADF contents might be a consequence of the reduction in NCE, and the high flowering rate of the grass, owing likely to the reduction in metabolism of the grass in an attempt to extend its lifetime. Nitrogen levels of 300 kg ha?1 or higher affected the productive characteristics positively, whereas the chemical characteristics were negatively affected. __________ ABSTRACT: Objetivou-se avaliar as características agronômicas e valor nutritivo do capim-Massai (Megathyrsus maximus ‘Massai’) submetido a diferimento e doses crescentes de nitrogênio. O delineamento experimental adotado foi o inteiramente casualizado (DIC) com cinco doses de nitrogênio (zero, 100; 200; 300 e 400 kg de N ha-1) com cinco repetições (parcelas). O ensaio de degradabilidade foi estruturado em DIC, com arranjo fatorial 6x5, seis tempos de incubação no rúmen (6, 24, 48, 60, 84 e 96 h) e cinco doses de N em parcelas diferidas. Utilizou-se um ovino fistulado com peso vivo de 60 kg. A biomassa de forragem total, morta e a altura respondeu à adubação nitrogenada de forma quadrática. A adubação nitrogenada nas doses 100 a 200 kg de N ha-1 proporcionou maior perfilhamento. A adubação nitrogenada proporcionou resposta linear sobre os teores de proteína e matéria seca em consequência também aumentou os constituintes fibrosos. O amento dos teores de FDN e FDA pode ser uma consequência da redução da ECN e da taxa de florescimento da gramínea, devido provavelmente à redução no metabolismo na tentativa de prolongar sua vida útil. A partir da dose de 300 kg de N ha-1 resultou em redução da degradação da matéria seca do capim-Massai. As doses de N influenciaram positivamente as características produtivas e negativamente as características químicas.
Description: Este obra está licenciado com uma Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial 4.0 Internacional. (CC BY NC)
URI: http://hdl.handle.net/123456789/783
ISSN: 1679-0359
Appears in Collections:Artigos - Zootecnia



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.