Please use this identifier to cite or link to this item: https://repositorio.ufma.br/jspui/handle/123456789/754
Title: Os benefícios do babaçu na alimentação das aves – revisão de literatura
Other Titles: THE BENEFITS OF BABASSU IN POULTRY FEED – REVIEW
Authors: FONSECA, Flávia Luiza Rodrigues
VAZ, Roberta Gomes Marçal Vieira
RODRIGUES, Kênia Ferreira
PARENTE, Iberê Pereira
SOUSA, Joana Patrícia Lira de
SILVA, Mônica Calixto da
MAZZINGHY, Cristiane Lopes
SIQUEIRA, Jefferson Costa de
Keywords: Babaçu
Mesocarpo
Nutrição
Babassu
Mesocarp
Nutrition
Issue Date: 2014
Publisher: Sociedade Cultural e Educacional de Garça/ACEG
Citation: FONSECA, F. L. R. et al. Os benefícios do babaçu na alimentação das aves: revisão de literatura. Revista Científica de Medicina Veterinária, ano 12, n. 23, p. 1-17, jul. 2014.
Abstract: O babaçu apresenta importância do ponto de vista ecológico, social e político. È um recurso extrativista oleifero, sua exploração envolve o trabalho de milhares de famílias e ocorre no período de entressafra de produtos como milho e farelo de soja, concorrendo, portanto, para a manutenção dessas famílias, e contribuindo para conter o êxodo rural, além de exercer um papel fundamental na manutenção da fertilidade do solo. O mesocarpo do babaçu é a camada marrom clara localizada após o epicarpo, com alto valor energético, rico em amido e fibras. A partir do mesocarpo são confeccionados muitos produtos, merecendo destaque a farinha, utilizada na alimentação humana e animal, por apresentar conteúdo orgânico e mineral, constituintes essenciais à nutrição humana e animal. _____________ ABSTRACT: The babassu shows importance of ecologic, social and politic. It is a resource extractive oleifero, its exploitation involves the work of thousands of families and occurs the period between harvests such as corn and soybean meal, contributing thus to the maintenance of these families, and helping to stem the rural exodus, as well as play a vital role in the maintenance of soil fertility. The babassu mesocarp layer is light brown located after the epicarp, with high energy, rich in starch and fiber. From the mesocarp many products are made, with emphasis flour, used in food and feed by presenting organic content and mineral constituents essential to human and animal nutrition.
Description: Também disponível em: http://revistas.bvs-vet.org.br/rcemv/article/view/27751
URI: http://hdl.handle.net/123456789/754
ISSN: 1679-7353
Appears in Collections:Artigos - Zootecnia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
THE BENEFITS OF BABASSU IN POULTRY FEED – REVIEW.pdfArtigo107,07 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.