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Title: Lisina digestível em rações para frangos de corte tipo caipira
Other Titles: Digestible lysine in rations for free range broiler chickens
Authors: OLIVEIRA, Renata Gomes
PINHEIRO, Sandra Regina Freitas
COSTA, Leonardo da Silva
PIRES, Aldrin Vieira
VIEIRA, Dayane Josiane
CASTRO, Mariana Resende
ABREU, Luiza Rodrigues Alves
SIQUEIRA, Jefferson Costa de
Keywords: Aminoácidos
Pescoço pelado
Proteína ideal
Qualidade da carne
Amino acids
Naked neck
Ideal protein
Meat quality
Issue Date: 2016
Publisher: UFBA
Citation: OLIVEIRA, R. G. et al. Lisina digestível em rações para frangos de corte tipo caipira. Rev. bras. saúde prod. anim., Salvador, v. 17, n.3, p. 424-437, 2016. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1519-99402016000300009
Abstract: Dois experimentos foram realizados com o objetivo de determinar as exigências de lisina digestível para frangos tipo caipira, linhagem Redbro machos e fêmeas, criados em semiconfinamento durante as fases de crescimento (43 a 56) e final (57 a 70 dias). Para isso, 630 frangos foram alojados em 30 boxes com área de pastejo e o delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado em arranjo fatorial 5x2 (lisina digestível e sexo) e três repetições com 21 aves cada. Os níveis de lisina digestível avaliados foram: 6,07; 7,07; 8,07; 9,07 e 10,07g/kg (fase de crescimento) e 6,00; 7,00; 8,00; 9,00 e 10,00g/kg (fase final). Avaliou-se o desempenho, o rendimento de carcaça e cortes, gordura abdominal e características da qualidade da carne. Para a fase de crescimento não houve diferenças dos níveis de lisina sobre o desempenho dos frangos, exceto para o consumo de lisina digestível. Portanto, o nível de 6,07 g de lisina digestível/kg de ração atende as exigências dos frangos de ambos os sexos. Para a fase final observou-se efeito dos níveis de lisina digestível somente para a conversão alimentar, sendo o nível de 8,51 g de lisina /kg de ração o que melhora essa variável. ___________ ABSTRACT: Two experiments were carried in order to determine digestible lysine requirements for free-range broiler hillbilly, Redbro lineage, males and females, created in free range system during the growing (43 to 56) and final phases (57 to 70 days). For this, 630 chickens were housed in 30 pens with pasture area and the experimental design was completely randomized in a factorial arrangement 5x2 (lysine and gender), with three replications with 21 chicks each. The digestible lysine levels evaluated were: 6.07, 7.07, 8.07, 9.07 and 10.07 (growth phase) and 6.00, 7.00, 8.00, 9.00 and 10.00 g/kg (final phase). Were evaluated the performance, the carcass and cuts yield, abdominal fat and meat quality characteristics. For the growth phase there were no differences of lysine levels on performance of the chiks, except for the consumption of digestible lysine. Therefore, the level of 6.07 g lysine /kg of diet meet the requirements of broilers of both genders. For the final phase it we observed effect of digestible lysine levels only to feed conversion, and the level of 8.51 g of lysine/kg of diet improve this trait.
Description: This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/744
ISSN: 1519-9940
Appears in Collections:Artigos - Zootecnia

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