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Title: Bio-economic assessment of sheep supplementation in marandu palisadegrass pastures
Other Titles: Avaliação bioeconômica da suplementação de ovinos em pastos de capim-marandu
Authors: MIRANDA, Leandro
CABRAL, Luciano da Silva
CARVALHO, Daniel Marino Guedes de
ABREU, Joadil Gonçalves de
RODRIGUES, Rosane Cláudia
SOUZA, Alexandre Lima de
DETMANN, Edenio
PAULA, Nelcino Francisco de
BEHLING NETO, Arthur
LIMA, Leni Rodrigues
Keywords: Forage intake
Pasture
Rumen ammonia and pH
Weight gain
Amônia ruminal
Consumo de forragem
Ganho de peso
Pastagem
Issue Date: 2017
Publisher: UEL
Citation: MIRANDA, L. et al. Bio-economic assessment of sheep supplementation in marandu palisadegrass pastures. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 38, n. 1, p. 521-532, jan./fev. 2017. DOI: 10.5433/1679-0359.2017v38n1p521
Abstract: Goal was to evaluate the effect of mineral and/or energy-protein supplementation on intake, behavior, production response, pH, rumen ammonia and production cost of sheep. Twenty female lambs and five rumen-cannulated lambs were used to test supplementation effects on weight gain and nutritional characteristics, respectively. Treatments evaluated were: mineral mixture, supplement with 20 and 25% of crude protein offered at 0.5 and 1.0% of body weight. Supplementation at 1.0% of body weight reduced forage intake. Average daily gain were: -58.33, -1.07, -9.53, 19.27 and 34.73 g day-1 per animal, for mineral mixture, supplements with 20 and 25% of crude protein supplied at 0.5% of body weight and 20 and 25% crude protein provided at 1.0% of body weight, respectively. Rumen pH for all supplements was maintained above 6.20. Values of rumen ammonia nitrogen were 5.10, 9.48, 11.54, 17.51 and 22.45 mg dL-1 for supplements: mineral mixture, 20 and 25% of crude protein provided at 0.5% of body weight and 20 and 25% of crude protein supplied at 1.0% of body weight, respectively. The best economic return was obtained with the supplement 25% of crude protein provided at 1.0% of body weight. _____________ RESUMO: Objetivou-se com este estudo avaliar o efeito da suplementação mineral e/ou proteica energética no consumo, comportamento, resposta produtiva, pH e amônia ruminais e custo de produção de ovinos. Utilizaram-se 20 borregas e cinco borregos canulados no rúmen para avaliar os efeitos da suplementação sobre o ganho de peso e características nutricionais, respectivamente. Avaliaram-se os suplementos mistura mineral e suplementos com 20 e 25% de proteína bruta ofertados a 0,5 e 1,0% do peso corporal. A suplementação na proporção de 1,0% do peso corporal reduziu o consumo de forragem. Os ganhos médios diários foram de –58,33; –1,07; –9,53; 19,27 e 34,73 g animal dia-1, para os suplementos mistura mineral, 20 e 25% de proteína bruta fornecidos a 0,5% do peso corporal e 20 e 25% de proteína bruta ofertados a 1,0% do peso corporal, respectivamente. O pH para todos os suplementos esteve acima de 6,20. Os valores de nitrogênio amoniacal ruminal foram de 5,10; 9,48; 11,54; 17,51 e 22,45 mg dL-1 para os suplementos mistura mineral, 20 e 25% de proteína bruta fornecidos a 0,5% do peso corporal e 20 e 25% de proteína bruta fornecidos a 1,0% do peso corporal. O melhor retorno econômico foi obtido com o suplemento 25% de proteína bruta a 1,0% do peso corporal.
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URI: http://hdl.handle.net/123456789/716
ISSN: 1679-0359
Appears in Collections:Artigos - Zootecnia

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