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dc.contributor.authorOLIVEIRA, Inez Vilar de Morais-
dc.contributor.authorLOPES, Paulo Roberto Coelho-
dc.contributor.authorSILVA-MATOS, Raissa Rachel Salustriano da-
dc.date.accessioned2017-10-18T21:13:07Z-
dc.date.available2017-10-18T21:13:07Z-
dc.date.issued2017-
dc.identifier.citationOLIVEIRA, I. V. M.; LOPES, P. R. C.; SILVA-MATOS, R. R. S. Phenological characterization of pear trees (Pyrus communis L.) ‘Princesina’ under semiarid conditions in the Northeastern Brazil. Rev. Bras. Frutic., Jaboticabal, v. 39, n.3, jul./ago. 2017. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/0100-29452017598pt_br
dc.identifier.issn0100-2945-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/637-
dc.description.abstractThe study of phenology is fundamental in introducing cultivars into new regions, mainly in different conditions from those in which they are adapted. The study was conducted in order to characterize the phenological phases of pear (Pyrus communis L.) cultivar ‘Princesinha’, determine the fixation of fruit rate and quantify the production, as well as to determine the interference of climatic factors on the duration the budding cycle, in the region of São Francisco Valley, Petrolina, PE. To perform the phenological reviews four branches were marked in five plants and the data were expressed as percentage; the variables related to productivity were recorded in all orchard plants, data were submitted to descriptive analysis; climate data and phenological stages were submitted to simple correlation analysis. Under the climatic conditions of the São Francisco Valley the pear ‘Princesinha’ complete its phenological cycle in 167 days. The plants showed a 16.05% fruit set with productivity of 35.34 t.ha-1. _________ RESUMO - O estudo da fenologia é fundamental na introdução de cultivares em novas regiões, principalmente em condições diferentes daquelas nas quais estão adaptadas. O estudo foi realizado com o objetivo de caracterizar as fases fenológicas da cultivar de pereira (Pyrus communis L.) ‘Princesinha’, determinar o índice de pegamento de frutos e quantificar a produção, bem como para determinar a interferência de fatores climáticos sobre a duração do ciclo de brotação, na região do Submédio São Francisco, Petrolina-PE. Para realizar as avaliações fenológicas, foram marcados quatro ramos em cinco plantas, e os dados foram expressos em percentual; as variáveis relativas à produtividade foram registradas em todas as plantas do pomar (128 plantas), os dados foram submetidos à análise descritiva; os dados climáticos e de fases fenológicas foram submetidos a análises de correlação simples. Sob as condições climáticas do Vale do Submédio São Francisco, a pereira ‘Princesinha’ completa seu ciclo fenológico em 167 dias. As plantas apresentaram vingamento de 16,05%, com produtividade de 35,34 t.ha-1.pt_br
dc.language.isoenpt_br
dc.subjectChilling requirement growing seasonpt_br
dc.subjectPhenologypt_br
dc.subjectSemiaridpt_br
dc.subjectFenologiapt_br
dc.subjectFrutíferas de clima temperadopt_br
dc.subjectSemiáridopt_br
dc.titlePHENOLOGICAL CHARACTERIZATION OF PEAR TREES (Pyrus communis L.) ‘PRINCESINHA’ UNDER SEMIARID CONDITIONS IN THE NORTHEASTERN BRAZILpt_br
dc.title.alternativeCARACTERIZAÇÃO FENOLÓGIA DA PEREIRA (Pyrus communis L.) ‘PRINCESINHA’ CULTIVADA NO VALE DO SÃO FRANCISCOpt_br
dc.typeArticlept_br
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